Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky atd https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=10&t=3531 |
Stránka 9 z 14 |
Autor: | muflon [ pon čer 03, 2013 9:05 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
[quote="Filip08"juvb6i7b]Moc zajímavé myšlenky... http//www.ted.com/talks/lang/cs/christ ... o_run.html[/quotejuvb6i7b] To jo,...hlavně jak klade důraz neběhat hlavně kvůli žebříčkům, touze porazit druhé, nebo zaběhnutému novému osobnímu rekordu (zásadně nesleduju žádné rychlosti a časy při běhu!, běhám dle pocitů a co tělo dovolí a dobíjí radostí), ale spíš tam vybízí se vrátit k původnímu smyslu hravosti a radosti z pohybu, a co nejpřirozenější nevyumělkované nepřecivilizované podobě všeho (platí nejen pro výrobu běžeckých bot... Hezky ukazuje i jaké doplňkové věci procvičují dobře chodidlo a svaly, šlachy k běhání (kromě švihadla,trampolíny, i koloběžku, lepší než ta jeho je tato české výroby [size=150juvb6i7b]KOLOBĚH....[/sizejuvb6i7b] článek o užitečnosti koloběžky pro regeneraci i trénink... http//www.bezeckaskola.cz/clanek-2467- ... ecnik.html KOLOBĚŽKA PRO DOSPĚLÉ http//www.kostka-kolobka.eu/cs/kostka- ... cross.html (mám podobnou, ale model pro rychlostní silniční koloběhKostka Hill Speed - viz druhý odkaz na plzen prodejnu, velká spokojenost, mohu jen doporučit!!, kdo nezkusil neuvěří, JEDE TO I DO KOPCE...nemusíte sesedat NIKDY pokud máte dostatečnou fyzičku, nebo ji časem takto získáte, a k tomu potřebujete nejen dynamiku o které psal inženýr, ale i získat právě ten vytrvalostní základ třeba běháním na 5km, časem na 10km a více...). Na kolobce pojedou nadšenci i trasu Tour de France!!!, dělají se i závody kolobek, v Plzni je to hezky rozjeté, kluby i prodejna kde mají i Kostka Hill http//www.kolobezky-plzen.cz/canard-ze ... 114-2-HILL [ujuvb6i7b][bjuvb6i7b]VIDEA youtube ke koloběžkám Kostka Hill[/bjuvb6i7b][/ujuvb6i7b] |
Autor: | muflon [ pát čer 07, 2013 8:50 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Potřebné fytochemikálie nejen pro sportovce, dostupné možná i po celý rok SMĚS lesních a zahradních plodů http//www.rakytnik.eu/katalog/rakytnik ... a-smes-60g Z popisu výrobku usušené čerstvé plody různých druhů ovoce. Každá směs je odlišná. Záleží na tom, jaké ovoce dozrává nebo se sklízí. Základem každé směsi je rakytník. Dále se přidává brusinka, malina, borůvka, klikva, ostružina, černý rybíz a červený rybíz. Čajová směs se využívá k přípravě čaje, jako přísada do cereálií nebo ji lze přisypat do jogurtu. (z hlediska tohoto fóry bych to konzumoval přímo, nikoli do cereálií ani jogurtu....) ...nebo případně lihový extrakt FRUCTAVIT http//www.shopy.cz/vonavykramek/ostatn ... /6142.html Extrakt z plodů borůvky obecné, rakytníku řešetlákového, rybízu černého a černé jeřabiny (aronie) ----- AMALAKI (patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty) http//www.shopy.cz/vonavykramek/zdrava ... 12201.html ---- Na tomto fóru (pokud někdo neví) je důležité vlákno ZELENÝ NÁPOJ |
Autor: | muflon [ ned čer 09, 2013 11:30 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: TÝDENNÍ A DENNÍ BÍLKOVINNÝ režim sportovce |
Následující přehled je dobré vnímat nejen z hlediska obsahu bílkovin, ale i minerálů a enzymů (např.luštěniny...zvláště naklíčené...) muflon píše: TÝDENNÍ A DENNÍ BÍLKOVINNÝ režim sportovce Kolik bílkovin máte max. jíst viz: např. Kalkulačky: http://www.jagrfit-sport.cz/proteinova-kalkulacka.php Malý přehled obsahu bílkovin: Citace: 4 vrch.pol.lž. tvarohu = cca 250g tučného tvarohu (cca 40g bílkovin) - tvaroh (nejlíp z kozího mlíka, ve formě sirné patlaniny ala Dr.Budwig)...ve 100g je od 14 do 20 g bílkovin, já téměř denně jím 4-8 pol.lž.(1-2vaničky) tvarohu (tj.250g tvarohu jeokolo 40g bílkovin, občas jako součást večeře 500g tvarohu...což je cca 80g bílkovin ) - sirná patlanina ...250g tvarohu = cca 40g bílkovin (občas jím i 500g ....tj. 80g bílkovin...) - 1L nepasterované KRAVSKÉ plnotuč.mlékO ...33g bílkovin - Kefír 1L bílkovin: 33g a sacharidů: 17,00g - 1L Kozí mléko: Bílkoviny: 35 g, Sacharidy: 44 g, Tuky: 40 g - kravský jogurt 100g obsahuje 13g bílkovin - sýr parmazán 25%.....ve 100g je 33-36g bílkovin - syrečky (olomoucké tvarůžky)...100g (1váleček) 29g bílkovin - bryndza......ve 100g je Bílkoviny: 20,5 g a Tuky: 25,4 g (na farmě se vyrábí pouze z ovčího mléka, zatímco v supermarketu to není nic moc...a míchaj to s kravským mlíkem...) - sýr cottage....ve 100g je 13g bílkovin - sýr mozarella....ve 100g je 19g bílkovin - ovčí tvrdý sýr 100g má Bílkoviny: 27,05 g, Tuky: 32,26 g (...zdravější je ale bryndza nebo tvaroh) - kozí sýr 100g....má 20g bílkovin --- - 4ks vejce, každé o váze 50g, mají dohromady 24g bílkovin a téměř stejné množství tuku (resp.4ks vejcí, každé o váze 70g, mají celkem 34g bílkovin!!...a téměř stejné množství tuku) --- - 50g kokosu má jenom 3,5g bílkovin - 50g mandlí nebo máku 10-11g bílkovin - 50g slunečnic.semínka, sezamu nebo dýň.semínka cca 12,5g bílkovin Citace: ořechů a semínek nejíst větší množství než 50g denně, tedy cca 4pol.lžíce (= okolo 10-12g bílkovin) (1 pol.lž semen nebo ořechů, tedy nějakých 12g čisté váhy, obsahuje cca 6g tuku a jen cca 3g bílkovin) --- - kapr 100g obsahuje 17g bílkovin - krůta i kachna (prsa) 100g obsahují 21g bílkovin - OVAR z vepřového kolene 100g obsahuje Bílkoviny: 17,42 g, Sacharidy: 0,100 g, Tuky: 25,85 g - 100g drůbežího má cca 20g bílkovin, tj.půl kila masa v jedné porci = cca 100g bílkovin (to už se ale dostáváme blízko kritické mezi denního příjmu bílkovin, který by rozhodně neměl jít nad 1,6-max.2g bílkovin na kilo vaší váhy, méně bývá více...tedy u mne se držím toho abych nešel nad svých 130g bílkovin za den, takže v ten den už nejím žádné větší proteiny ) --- - červená lehce stravitelná čočka, nebo žlutý půlený hrách, mají ve 100g cca 25g bílkovin a 60g sacharidů (5 vrch.pol.lž. (100g) červené čočky nebo 4 vrch.pol.lž. (100g) hrachu ) - mungo (1 porce 100g má 22g bílkovin a 60g sacharidů) - nejstravitelnější fazole= adzuki 100g (20 g bílkovin, 60 g sacharidů ) - cizrna 100g (18g bílkovin, 55g sacharidů) - Urid dál 100g má 24g bílkovin, je považován za velmi hodnotnou rekonvalescenční potravinu, pro sportovce obzvláště..:http://ajurvedapraha.webnode.cz/products/urid-dal-lopany-puleny-500g/ , http://www.fitnessfinger.com/Diet/urad- ... er-20.aspx) - LUPINA 100g má 33-36g bílkovin, a jen 8-10g sacharidů!!! (http://www.diamix.cz/cms.php?id_cms=5) - TEMPEH bílý natural 100g obsahuje Bílkoviny 16,7 g , Sacharidy 9 g, Tuky 7 g - NATTO 150g má Bílkoviny: 25,2 g, Sacharidy: 16,8 g, Tuky: 15,75 g - Miso pasta 20g obsahuje Bílkoviny: 2,02 g, Sacharidy: 5,42 g --- - rýže Basmati 100g obsahuje Bílkoviny (g): 9 - Tuky (g): 0 - Sacharidy (g): 77 (ostatní druhy rýže podobně, jen parboiled má pouze 7g bílkovin) - špagety ze semoliny tvrdé pšenice : 100g obsahuje bílkoviny: 12,5 g, sacharidy 67,2 g (není vhodné se cpát často špagetama...!) - 200g pohanky má překvapivých 26g bílkovin!!...na 100g má Bílkoviny (g): 13 - Tuky (g): 4 - Sacharidy (g): 65 (nejlépe nikoli vařená, ale naklíčená nebo jen namočená... - Amarant - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 18 - Tuky (g): 8 - Sacharidy (g): 57 - Quinoa vařená 1 šálek představuje přibližně 220 kalorií, 8 g bílkovin a 39 g sacharidů. - Bulgur pšeničný - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 14 - Tuky (g): 2 - Sacharidy (g): 75 - Jáhly - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 9 - Tuky (g): 4 - Sacharidy (g): 72 - Kroupy ječné - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 10 - Tuky (g): 2 - Sacharidy (g): 75 - Kuskus loupaný (tvrdá pšenice) - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 9 - Tuky (g): 2 - Sacharidy (g): 79 - Kuskus celozrnný - 100g obsahuje Bílkoviny (g): 14 - Tuky (g): 3 - Sacharidy (g): 65 - Pšenice "Dvouzrnka" (stará odrůda podobně jako špalda) 100g obsahuje Bílkoviny: 12 g, Sacharidy: 57 g - Špalda na 100 g obsahuje 12 g bílkovin, 65 g sacharidů --- - Brokolice 0,5kg obsahuje 22g bílkovin ! (http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=49) - Mrkev (100g) má 1,4g bílkovin (fitvit.cz uvádí ale 7-9g, většinou ale ostatní píšou že 1g...) - Bílé kysané zelí (100 g): jenom 0,7 g bílkovin - Meloun 1kg obsahuje 6g bílkovin !! (takže když spořádáte 5kg melouna tak to je hnedle 30g bílkovin !!!) ....ovozel atd (v obsahu bílkovin nemá význam, ale je nezbytný, zvláště zelenina.... --- PROTEINOVÉ sportovní DOPLŇKY: - CFM80 syrovátkový protein: 1 navršená pol.lž. má 6g, obvyklá 1 dávka je 33g (tj.5 až 6 navrš.pol.lžic) (je totožný s Protein Pure Whey 80, z 4fitness.cz. Výhodou je vysoká stravitelnost do 30minut, má jej v nabídce i pan Jarda) Chlorella Pyrenoidosa je sladkovodní řasa s vysokým obsahem bílkovin - na 100g má Bílkovin 59 g Spirulina :100 g spiruliny (prášek) má bílkovin 57,47 g, a sacharidy, 23,9g ---------------------------------- Zajímá mne, pokud se jakkoli hemžíte (sportujete, hýbáte se, aktivně pracujete ap.), tak: jaké z uvedených potravin konzumujete a proč: 1) nejčastěji ...? 2) nejméně....? 3) vůbec...? (a proč?) 4) které z těch co zde nejsou, by jste považovali za pro vás "nezbytné"...? (kdyžtak uveďte obsah bílkovin (příp.i sacharidů) na 100g |
Autor: | muflon [ sob čer 15, 2013 10:20 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Jako většina věcí ... vše má své pro a proti..., 1) CO považujete za úskalí a rizika při pravidelné vyšší intenzitě pohybu? 2) jaká "protiopatření" děláte ? (i pan Jarda zrovna nejásá nad námi sportovci...pro většinu lidí je vhodnější ta dynamická chůze... ) Někdo může mít např. strach že se sportem příliš překyselí... Citace: alopat píše: Dr. Seyfried poukazuje na to, že intenzivní cvičení může zvýšit hladinu cukru v krvi, a proto radí pacientům chodit, ale ne běhat. Náročná svalová aktivita uvolňuje kyselinu mléčnou do krve, může být přeměněna na glukózu v játrech a uvolněna zpět do krevního řečiště. ...ale na low carb přece tolik nehrozí přebytek kys.mléčné v těle...ne? Citace: alopat píše: Dr. Seyfried tvrdí, že : ...Mastné kyseliny lze přeměnit na ketony a glycerolovou páteř lze přeměnit na glukózu. To je důvod, proč i jezení přespříliš tuku může u některých lidí trochu zvýšit hladinu krevního cukru. Sacharidy nejlépe zvyšují hladinu krevního cukru. Proteiny mohou zvýšit hladinu cukru v krvi (i když ne tak snadno, a ne tak prudce), protože některé aminokyseliny mohou být přeměněny na glukózu. ...většina rakovinných buněk roste nejlépe, když má přístup ke kombinace glukózy a aminokyseliny glutaminu . Nicméně, některým typům rakovinných buněk se daří právě tak dobře bez jakékoli glukózy coby zdroje potravy, neboť jsou zvláště dobré ve spalování glutaminu. Glutamin je hlavní energetický metabolit pro mnoho nádorových buněk, a to zejména pro buňky krvetvorby nebo myeloidní řady. Toto je důležité, protože buňky myeloidní řady jsou považovány za zdroj mnoha metastázujících nádorů. Nedávné studie ukazují, že polyfenol zeleného čaje (EGCG) by mohl zacílit metabolismus glutaminu tím, že inhibuje aktivitu glutamát dehydrogenázy za podmínek nízké glukózy. ...toto je důvod, proč JAK glukóza (ze sacharidů), TAK glutamin (z bílkovin), musí být omezen, aby se nejlépe zasáhly nádorové buňky a doporučuje speciálně sestavenou nízkokalorickou ketogenní stravu složenou z 80% tuku, zbytek (20%) tvoří bílkoviny + sacharidy. Tato dieta nutí vaše buňky spalovat tuk na energii. Obsahuje dostatek bílkovin pro vaše buňky, aby správně fungovaly, ale ne více. Nadbytek bílkoviny znamená nadměrné množství aminokyselin a glutamin je aminokyselina (rakovinné buňky mají rády glutamin). Ketogenní dieta nemá obsahovat žádné sacharidy, ale podle Seyfrieda je v pořádku, pokud obsahuje významné množství sacharidů, tak dlouho dokud jsou kalorie udržovány na nízké úrovni. Podle Dr. Seyfrieda hladiny glukózy v krvi reagují více na kalorický příjem než příjem sacharidů. je to spíš asi o vyrovnanosti příjem - výdej...pokud se člověk dostatečně hýbe a hemží, pak vysoký kalorický příjem asi nebude na překážku, spíš jde o to že u lidí s náběhem na rakovinu (ale i při PREVENCI) je dobré nezatěžovat organismus PŘEBYTKEM čehokoli, ať už stravou (sebezdravější), nebo nějakými doplňky... Ono známé úsloví "Jez do polosyta a pij do polopita" je však pro mnohé dnes potíž Naslouchat svému tělu co potřebuje, a co už je moc, se člověk musí učit... Ale s tím glutaminem jsem na vážkách, zda jej teda brát jako doplněk... , cpou ho také do mnoha sportovních doplňků... |
Autor: | muflon [ stř čer 26, 2013 10:23 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Souvislost mezi sportem a úpravou jídelníčku, psychikou,únavový syndrom...až po prevenci zánětů: Gabriel píše: "...Mne najviac pomohlo na burn out syndrom pitie cerstvo vylisovanych stiav, a to vo velkom, denne min. 2 litre prevazne mrkva, jablko, cvikla, zeler mix - je to inak hardcore, tak na ziviny ako aj na detox. Srajda bola 3-6x za den, sucasne som citil silny narast energie - zrejme z bohatych zivin. Plus samozrejme este vela cistej a horcikovej vody a surova strava. A kazdy vecer dlha rychla chodza, neskor som to zmenil na beh cca 2-3km. U mna sa po mesiaci psychika naozaj zavratne zmenila, zacalo ma zaujimat milion novych veci, zijem rad a to je dobre. Predtym som snival, kedy pojdem uz konecne do dochodku (ako tridsatniekolko rocny!) a kedy mi uz vsetci daju pokoj, teraz planujem s elanom uplne nove veci ako za mlada... Ašvaganda, kakaove boby, schizandra a pod. su skor len na jemne doladenie nalady a bdelosti, ale su to dobre veci. Ono teraz uz tiez viem, ze burn-out syndrom je sposobeny najma trvalymi zapalmi v tele, ktore maju povod najma vo visceralnom tuku okolo vnutornych organov - a ten sa tvori jednoznacne z bielych jedov, najma cukrov a uhlohydratov ku ktorym je potrebny inzulin. Velmi ucinne posobi proti zapalom šport (a sucasne odkyslenie), pretoze svalstvo je najvacsi endokrinny system cloveka produkujuci protizapalove latky. Pravidelny, nie prilis zatazujuci sport na cerstvom vzduchu ma minimalne taky (ak nie ovela vacsi) protizapalovy ucinok ako kvalitny rybi olej bohaty na omega 3 (ten sa vsak moze predavkovat, sport asi tazko). Sportom sa inak velmi uspesne liecia aj depresie... No a stresu sa treba zbavit za kazdu cenu, najlepsie par minutovou dennou relaxaciou (ci uz pocuvanim hudby, hrou na PC alebo pospanim si po obede - komu co zabera - proste na par minut denne uplne vypnut system...)" -------- ...pokud máte nějakou další zkušenost podělte se |
Autor: | muflon [ čtv čer 27, 2013 4:31 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Máte někdo zkušenost s microhydrinem? Má to být jeden z nejlepších antioxidantů...(já používám amalaki). k microhydrinu píšou: ...Mikrohydrin má schopnost strukturovat vodu a kapaliny v organismu. Snižuje povrchové napětí vody a dělá ji více biologicky upravenou, což způsobuje hydrataci buněk a tkání, a toto je důležité pro zlepšení fungování buněk. ...obsahuje křemík obohacený vodíkem, to znamená spojení křemíku a atomů vodíku, modifikovaných takovým způsobem, že na jejich vnější vrstvě se nachází slabě vázaný dodatečný elektron. Tento elektron snadno podléhá neutralizaci volných radikálů. Protože vodík je nejmenším ze známých prvků, každá tabletka mikrohydrinu může dodávat tisíce takových elektronů. Je to jediná forma antioxidantu, která v procesu ztráty elektronů se nemění na volný radikál, ale rozpadá se na stravitelné výživné látky - více: http://www.bunecnavyziva.cz/www-bunecna ... icrohydrin (ale o dost levnější asi bude soustředit se na vodík v těle...pan Jarda píše:[quote:3p5dz9o6] [b:3p5dz9o6]Vodík funguje jako špičkový likvidátor volných radikálů a jde asi o nejsilnější antioxidant vůbec[/b:3p5dz9o6], čili čistí špičkově. Tělo si ho za normálních okolností vyrábí cca 1 litr denně a [b:3p5dz9o6]pokud člověk má nedostatek HCl v žaludku, deficit zinku a rozházené střevní bakterie, produkce dost pokulhává[/b:3p5dz9o6], což může mít fatální následky. Léčit se touto cestou dá neuvěřitelná škála onemocnění...(vlákno o vodíku je tady: |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 10:14 am ] |
Předmět příspěvku: | B-100 |
Tak na českém trhu mne zaujal přípravek B-100 od Scitec : |
Autor: | martina72 [ čtv črc 04, 2013 12:15 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Když je tady to "vytrvalostní" vlákno. Jedna z mých žákyň uběhne 240 km za 24 hodin. Kolik z vás jí už zatelefonovalo či napsalo email s dotazem, jak se stravuje, jaké používá doplňky běžné stravy, jak to řeší, pokud to vůbec řeší? Plkáním tady se moc nedozvíme, že? |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 12:36 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
KNIHA Scott Jurek - "Jez a běhej" (veganské recepty, recepty pro běhání i pro život) http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Jez+a+b%C4%9Bhej Scott Jurek V roce 1999 jako naprosto neznámý závodník zvítězil v závodě Western States Endurance Run, stomílové trati vedoucí kalifornským pohořím Sierra Nevada. V tomto závodě zvítězil sedmkrát v řadě a stanovil při tom traťový rekord. Dvakrát vyhrál Badwater Ultramarathon, 217 km dlouhou cestu Údolím smrti. Nedávno vytvořil americký rekord v běhu na 24 hodin – urazil 266 km, téměř šest a půl maratonu za jediný den. A byl jedním z elitních sportovců, kteří jeli do Mexika běhat s indiánským kmenem Tarahumarů, o čemž pojednává bestseller Zrozeni k běhu. Jurek dosáhl neuvěřitelných úspěchů, a to vše pouze při veganském stravování. [b:17s5ci0a]Autobiografická kniha obsahuje množství fotografií a veganských receptů![/b:17s5ci0a] [quote:17s5ci0a]Z recenze M.Škorpila (odkaz viz níže) : [b:17s5ci0a]Pokud někdo říká o knize „Born to run“, že je to běžecká bible, tak jen proto, že ještě nečetl „Jez a běhej“. Tady se totiž nerozlišuje strava fyzická (dodávající tělu kalorie) od stravy psychické (dodávající člověku sílu, jít – běžet dál, když předtím padl na samé dno)[/b:17s5ci0a], přestože už jen to by úplně stačilo, abych tou knížkou listoval jako blázen a žasl nad tím, co se Scottovi společně s Stevem Friedmanem povedlo napsat. Je to prostě něco, co nemá obdoby. Na pozadí skvěle podaných příběhů z absolvovaných ultramaratonů, na pozadí příběhu Jurekova života tu najdete ve skvělé symbióze rady, jak běhat, jak začít běhat, a proč začít zrovna takto. Je tu probrána i otázka správného protahování i běžeckého stylu, ovšem způsobem, který je mi velmi milý, protože úplně nekonfrontační. Žádné musíte běhat jedině tak, nebo tak. Autor nechává na každém z nás, abychom si našli vlastní způsob běhu, ovšem zároveň nám říká, proč on sám běhá zrovna tak a ne jinak. „Jez a běhej" toho nabízí mnohem víc. Už jen název knihy příznačný – většina běžců totiž tvrdí, že jedním z důvodů, proč běhá, je právě jídlo, přesněji řečeno, aby se mohli dobře najíst. Jurek se v každé kapitole věnuje klíčovým závodům svého života, bojům rodinným i běžeckým. Takže kniha obsahuje i 23 receptů na skvělá jídla, třeba houbovo-čočkové burgery. Scott Jurek je již 7 let veganem....[/quote:17s5ci0a] --------------------------- Výživa pro běžce Nancy Clarková GRADA 2009: - http://knihy.heureka.cz/vyziva-pro-bezc ... -clarkova/ ------------------ Pohled na stravu podle M.Škorpila (Běžecká škola) : http://www.bezeckaskola.cz/clanky-2-bezecka-strava.html Různé články na behej.com o výživě: |
Autor: | martina72 [ čtv črc 04, 2013 12:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
No vidíš, že to jde!!! Moje Michalka je jen o 20 km horší, odpustíme jí to? Začínala se mnou, ovšem to jsme těch 24 hodin jeli na koloběžkách, jako tým, obdoba Le Mans. Dnes běhá sama. Tak šup, potřebujeme vědět, jak se ti lidé stravují!!!! |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 12:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
to martina 72: na koloběžkách teď jedou 4 Češi, 1 Holanďan a 1 Fin CELOU trasu Tour de France!!! http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2461- ... bezce.html (nedávno byli už na 6.etapě, za sebou cca 750km, zatím prodrané patery botky každý...pravidelně o tom referuje ČR2, a něco se najde i na webu). Z mé kolobky Kostka Hill Speed (viz nedávný příspěvek), už vím taky že je to o kondici a že jde bez slézání z kolobky vyjet kdejaký kopec |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 6:13 pm ] |
Předmět příspěvku: | Filmy o běhání |
Filmy o běhání: článek k premiéře filmu RUN FREE – POSELSTVÍ BÍLÉHO KONĚ (Micah True,Caballo Blanco z knihy Born to run) : http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2053- ... -kone.html (Nevěřte bezvýhradně informacím v médiích, v TV, tisku, knihách nebo na internet) a recenze M.Škorpila: http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2070- ... unitu.html Spirit Of The Marathon (2007) (LZE ZAPNOUT slovenské titulky) CELY FILM http://www.youtube.com/watch?v=-7jNLVszR2A Running on the Sun (CELY FILM) http://www.youtube.com/watch?v=lQ6jwXIVjgo trailer k filmu In the High Country s Tonym Krupičkou: http://www.youtube.com/watch?v=bW8ChGMLYhQ PS: Festival běžeckých filmů dokonce začal nedávno 1.ročník v Karlových Varech. |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 6:24 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (Jeff S. Volek,S.Phinney) : http://www.artandscienceoflowcarb.com/low-carb-diets/ - lze stáhnout (formát mobi) knihu s recepty low carb: The Art and Science of Low Carbohydrate Performance - Phinney, Stephen.mobi http://www.ulozto.cz/xLwrAJYt/the-art-a ... ephen-mobi Z knihy pár receptů: SAMPLE MENUS AND RECIPES Eating The Right Stuff There are many resources to help you get started on a low carbohydrate diet. Not all of the low carbohydrate diet books and cookbooks are 100% in line with our operational definition of a ‘well formulated low carbohydrate diet’. If you have low carb cookbooks and recipes you may need to tweak them to ensure the carb count is low enough, protein is moderate, and the right types of fat are emphasized. When trying to determine what you actually eat on a daily basis, keep these seven important principles in mind. 1. Low in Carbs Enough to induce nutritional ketosis and accelerate fat burning, Less than 50 g/day for most people 2. Moderate Protein 0.6 to 1.0 grams per pound of lean body mass 3. Enough Fat Majority of energy, Variable depending on goals of weight loss or maintenance 4. The Right Kinds of Fat, Eat monos and saturates for fuel, Limit high polyunsaturated sources (soy, corn, cottonseed) 5. Mineral Management, Supplement sodium 2 g/day, Replace magnesium to stop muscle cramps 6. When in Doubt, Eat Less Carbs 7. When in Doubt, Eat More Fat The Right Stuff To help you get started, you need to stock your refrigerator/freezer and pantry with the right stuff. Here’s a list of common items we have in our kitchen: Avocado Bacon Broth Butter (consider buying Irish butter) Cheese (hard) Cream (heavy or whipping) Eggs Fish (salmon, tuna, sardines, and herring) Fruits (berries, olives, tomatoes, lemons, limes) Mayonnaise (made with olive or canola oil, not soybean oil) Meats (beef, chicken, pork) Nuts and seeds Oils (olive, canola, coconut, high oleic safflower) Pork rinds Salami Salmon Sausage Sour cream Splenda – liquid (http://www.sweetzfree.com) Vegetables Xylitol (available at http://www.globalsweet.com) Yogurt (Greek, whole milk) Meal Ideas To spark some creativity, here are ideas for breakfast, lunch and dinner meals. Breakfast Options: Scrambled eggs with sides of spinach and sausage Scrambled eggs...2-3 large + 1 Tbsp butter Shredded mozzarella cheese...1 oz Pork sausage...2 links Chopped frozen spinach, boiled...3/4 cup + 1.5 Tbsp butter Cheese omelet and Canadian bacon Scrambled eggs...2 large + 1/4 cup egg beaters + 1.5 Tbsp butter, Shredded cheddar cheese...1 oz Grilled Canadian bacon...2 oz Ham and asparagus with cauliflower hash browns Ham slices wrapped around grilled buttered asparagus...4 oz ham + Asparagus...8 stalks + 1.5 Tbsp butter Cauliflower hash browns...1/2 cup + 2 Tbsp butter Fried eggs with cauliflower hash browns Fried eggs...2 large Cauliflower, chopped 3/4 C Green pepper chopped...1/4 C Butter... 1/2 Tbsp Olive oil...1 Tbsp Bacon...2 slices Eggs Benedict with cauliflower/cheddar patties Poached eggs...2 large Hollandaise sauce...1/4 cup (recipe below) Canadian bacon...2 slices Cauliflower, chopped...1/2 cup Olive oil..1 Tbsp + butter...2 Tbsp Cheddar cheese, shredded...1/4 cup Egg substitute, liquid...1/8 cup (Alternatives: serve eggs Benedict over a bed of lightly steamed spinach [Florentine variation] or over sliced avocado [huevos Benedict]) Cheese omelet with ham and salsa Eggs, scrambled...2 large Cream, half and half...2 Tbsp Swiss cheese...0.5 oz Cream cheese...1 1/2 Tbsp Ham, chopped...1 oz Olive oil...1/2 Tbls + butter...2 Tbsp Salsa...1/4 cup Fried eggs with mushrooms and sausage Fried eggs... 2 large + 1 Tbsp butter Sautéed mushrooms... 1/2 cup + 1 Tbsp butter Sausage link...2 Lunch Options Broiled salmon and a side salad Broiled Atlantic salmon...4 oz + 1 Tbsp butter Side salad: mixed baby greens...2 1/2 cups Diced tomatoes...1/4 cup Chopped onion...1/8 cup Feta cheese...1 oz Black and green olives...4 each Blue cheese dressing...1 1/2 Tbsp Cheeseburger with sautéed mushrooms and peppers Hamburger (70% lean/30% fat)...3 oz American cheese...1 oz Iceberg lettuce...1/2 cup Red tomato...2 slices Red onions...3 slices Sautéed sweet bell peppers...1/4 cup + mushrooms...1/4 cup + 2 Tbsp olive oil Greek salad Roasted chicken breast...5 oz + 1.5 Tbsp olive oil 4 Calamata olives Shredded romaine lettuce...2 cups Tomato slices Red onions, sliced...1/4 cup Feta cheese....1.5 oz Balsamic vinegar...1 Tbsp Olive oil...1 Tbsp Tuna salad on bed of tomato and cucumber slices Tuna, canned in oil....3.25 oz Celery...2 stalks diced Mayo (made with canola oil)...2 Tbsp Almonds, slivered Tomato...3 slices Cucumber sliced....1/4 cup Turkey/Cheese/pickle roll ups Swiss cheese...2 oz Turkey deli sliced...3 oz Ham deli sliced...2 slices Mayo (made with canola oil)...2 Tbsp Dill pickle....4 slices Celery...2 stalks Cream cheese...1 1/2 Tbsp Caesar salad with steak Lettuce, romaine, shredded...1 1/2 cup Cucumber, sliced...1/4 cup + tomatoes, red, diced...1/4 cup Mushrooms, sliced Beef loin tri tip (broiled)...2.5 oz Caesar salad dressing...2 Tbsp Parmesan cheese, grated...2 Tbsp Grilled chicken salad Romaine lettuce... 3 1/2 cups Chicken breast (with skin)... 3 oz Avocado... 1/2 item Blue cheese dressing...4 Tbsp Dinner Options Sirloin with sautéed mushrooms and cauliflower mashed potatoes Beef sirloin tips...3 oz Olive oil...1 1/2 Tbsp Sautéed mushrooms...1/4 cup Olive oil cooking spray Cauliflower “mashed potatoes”: boiled cauliflower...1 cup + shredded cheddar cheese...1 oz Butter...1 Tbsp Sugar free jello...1/2 cup Pork chops and cauliflower “mashed potatoes” Pork chops...3 oz String beans...1/2 cup, boiled + 1 1/2 Tbsp olive oil Cauliflower...1/2 cup, mashed + 1.5 Tbsp butter Shredded cheddar cheese...1/4 cup Taco-less tacos Ground beef crumbles (70% fat/30% lean)....3 oz + 1 Tbsp olive oil Sour cream...2 Tbsp Diced red tomatoes...1/4 cup 6 black olives Chopped chives...2 tsp Avocado...1/2 Leaf iceberg lettuce...1 1/2 cup Buffalo style chicken salad with creamy blueberry dessert Roast chicken breast...4 oz Hot sauce....1 tsp + butter...2 Tbsp Blue cheese dressing...1 1/2 Tbsp Romaine lettuce...shredded 1 1/2 cup Tomato...2 slices Almonds, slivered...1/8 cup Dessert: cream cheese...1/3 cup, heavy cream...3 Tbsp, lemon juice...1 tsp, frozen blueberries unsweetened...1/4 cup Chicken/Swiss roll ups w/ sautéed spinach & cauliflower pilaf Chicken breast, pounded thin...3 oz Swiss cheese, sliced...1 oz Spinach, chopped, boiled...1/4 cup Olive oil...1 Tbsp + butter...2 Tbsp + lemon zest 1/2 Tbsp + garlic...1/2 clove Parmesan cheese, grated...1/2 oz Cauliflower, chopped...1/2 cup Olive oil...1/2 Tbsp + Butter...2 Tbsp Roast beef w/ horseradish cream sauce Top round beef...3.5 oz Green beans...1/2 cup + 1 Tbsp butter Mozzarella cheese...1 1/2 oz Red tomato...1 item Basil...1 tsp Butter...2 Tbsp Horseradish sauce: prepared horseradish...1 Tbsp + mayonnaise...1 Tbsp ------------ PS: na můj vkus moc smažení a masa... |
Autor: | muflon [ čtv črc 04, 2013 7:06 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vytrvalostní sporty - úprava jídelníčku, jaké doplňky at |
Na rozdíl od předchozího příspěvku o receptech low carb - přemasované a smažené, je sice u Scotta Jurka bezmasá strava, ale taky dost i smažená... (nečetl jsem ještě novou knihu Scott Jurek: "Jez a běhej" (nově vyšla 2013), ale "recenze" a dojmy čtenářů..., zde např.: "...ty recepty můžou přijít zajímavé leda tak průměrnému obyvateli USA. „Granolu“ pekly tetky na vsi „odjakživa“. Chlebová pizza, čočkové karbanátky, sushi bez náplně? Objevné? Ne. Udělá to z vás ultra? Ne. Vegany? Ne. Přijde mi to jako veganství za každou cenu – svíčková se sedmi bez masa a omáčky. Co je zdravého na smažení? Shrnu-li to, jeho recepty mne velmi zklamaly…" Na druhou stranu, ale v té knize Jez a běhej Scotta Jureka nejde jen o jídlo: "...Ta knizka je predovsetkym o behani, a tak ju treba aj vnimat. Recepty su bonus navyse – niekoho oslovia a niekoho zase nie. Ku knizke sa vyborne hodia, pretoze dokresluju uprimne nadsenie Scotta Jureka pre veganstvo, nie je to vsak dovod, pre ktory si ludia tuto knihu kupia alebo zapamataju…" "...rýžové koule na způsob sushi mne nezaujalo...Jídelníček jsem si zatím rozšířil jen o onigiri..." "povazujem ju za jednu z najlepsich knih s bezeckou tematikou. Kniha plna emocii, bezeckych zazitkov, vitazstiev ale aj utrpenia" "...na rozdíl od suchého Murakamiho se mi to čte samo, těžce to motivuje k neflákání se. taky nemůžu než doporučit a vůbec nelituju, že jsem si tu knížku koupila." (http://www.behej.com/topic/14370-jez-a-behej) ---- z Recenze ke knize Jez a běhej, na behej.cz: Jez a běhej (v originále Eat and Run) není čítankou ani manuálem na běhání. Přesto v ní najdete řadu velmi cenných rad o tom, jak při běhu držet tělo, jak regenerovat, jak provádět strečink či co dělat, když vás běhání už nebaví tolik, co dřív. Každá z kapitol je uzavřena nějakou tou kulinářskou specialitou, protože Scott Jurek je znám kromě svých – chce se říci až nadlidských – sportovních výkonů především svou láskou ke zdravému a chutnému jídlu a vaření. Mnoho (nejen) českých běžců vytrvalců význam jídla a pití opomíjí, přitom Scott ve své knize rozhodně nešetří ujištěními, jak mu „pokusy“ s bezmasým jídlem (a že jich při svých cestách po světě poznal!) přinášely stále více sil, pomáhaly krotit váhu a hlavně – krátily regeneraci. Obálka českého překladu nápadně připomíná Born To Run (Zrozeni k běhu). Pikantní je i to, že Scott Jurek je jedním z hrdinů tohoto bestselleru vrcholícího závodem v mexickém Copper Canyon. Ostatně svůj pohled na tehdejší klání s tamními indiány líčí i v jedné z kapitol své knihy. Mezi „odrostlejšími“ běžci vyvolal Born To Run menší nadšení, než mezi začátečníky a hobíky. Zaznamenal jsem i výroky typu „až příliš sladká pohádka“ ap. Myslím si, že Jez a běhej se dá s klidem označit za běžeckou sci-fi (mluvím o Scottových výkonech) a místy až horor, když líčí zdolávání nejtěžšího horského běhu světa (Hardrock Hundred Mile Endurance Run) s podvrtnutým kotníkem… Jez a běhej je příběhem o přeměně ošklivého neduživého kačátka, chcete-li hodného chlapce poslouchajícího svého krapet despotického otce, v sebevědomého člověka a ze sportovního hlediska nesporného hrdinu, i když on sám by asi tento titul skromně odmítl. Mráz přeběhne po zádech v momentě, kdy bojuje o vítězství na jiném legendárním závodě – Leadville Trail 100 miles – a vzpomene si na svého nesportujícího otce, t.č. se 130 kily živé váhy, a matku, kterou roztroušená skleroza upoutala na invalidní vozík. Neuvěřitelná hříčka osudu a jedna z mnoha životních zkoušek, které Scott na své cestě musel urazit. Přestože na knize pracovala se Scottem řada píšících profesionálů, příběh si udržel bezprostřednost a opravdovost. Scott je určitě jedním z nejinteligentnějších a nejzvídavějších ultravytrvalců. Jedině neustálým kladením „proč?“ se vypracoval z netalentovaného a neduživého maloměstského klučiny v osvíceného běžce: „Usilovněji už běhat nešlo. Ale mohl jsem běhat chytřeji. Mohl jsem jíst chytřeji, žít chytřeji.“ (http://www.behej.com/clanek/9701-jez-a- ... -v-cestine) --------------- V loňském roce vydal svou autobiografii jeden z největších žijících ultramaratonců, několikanásobný vítěz těch nejtěžších závodů planety, vegan Scott Jurek. Jurek se narodil v roce 1973 a vyrostl v americkém zapadákově. Jeho dětství mělo do idylky daleko - matce diagnostikovali krátce po třicítce roztroušenou sklerózu a vztah s otcem nebyl zrovna idylický. U Jurků navíc panovala přísná disciplína. Peněz bylo málo, otec se musel hodně ohánět a Scott, nejstarší ze tří dětí, měl nejvíc povinností - kromě domácích prací se od útlého věku staral jak o sourozence, tak o milovanou maminku (tam naopak emoce - vřelý cit a bolest, kterou stále nad pozdějšími událostmi a její nevyhnutelnou ztrátou prožívá, - přímo tryskají). Scott brzy zjistí, že nejlíp mu je samotnému v lese, kde může běžet, kam ho nohy zanesou, když vyrazí na ryby nebo na lov. Později se ve škole připojí k běžkařskému týmu a seznámí se s celoživotním přítelem, běhajícím rebelem Dustym. Při studiích na vysoké škole potkává Leahu, s níž se záhy ožení a která mu představí veganský svět. Scott čím dál víc běhá, jí čím dál míň masa a vítězí. Proběhnete s ním Leadville, Spartathlon, Badwater Marathon a v určitém bodě, kdy Scott přijme pozvání Christophera McDougalla, i Copper Canyon Marathon s legendárnímu Tarahumary. Eat and Run se tak nevyhnutelně protne s bestsellerem Born to Run. Jurek nás však nenechá nakouknout jen pod pokličku ultramaratonů, ale i své kuchyně. Každou kapitolu uzavírá nějakým oblíbeným veganským receptem. Právě ona veganská agitka, která s vine jako rudá nit celou knihou, je i její největší slabinu. Když pomineme fakt, že v našich končinách většinu ingrediencí z receptů seženete jen horkotěžko, ztrácí kniha v pasážích, jež se snaží dokázat, jak moc je vegansví ideálním životním stylem i pro vrcholového sportovce, dech. Účelovost z nich jen čiší a působí tak trochu jako univerzální recept na výkonnost a zdraví. To, že se vleklé zdravotní problémy a hluboká psychická krize nevyhnula ani jemu, stojí tak trochu na okraji dění. Přesto jsou právě tyto pasáže těmi nejsilnějšími, neboť přináší pohled na Jurka z jiného úhlu, než je ten sebevědomý (byť skromný) šampion, který se nám představil na předchozích dvou stech stránkách. Přiznává svůj podíl na rozpadu manželství i to, že ho jeho, teď již bývalá, žena u rozvodu připravila o velkou část majetku. Stejně tak reflektuje s jistou melancholií i nástup nové ultramaratonské generace v čele s Tonym Krupickou. Tohle polidštění běhající ikony, která neměla v životě na růžích ustláno, je - pokud jste tedy masožravci jako já - to, co si z knihy budete pamatovat ještě za měsíc a možná i za rok. Protože v podání Scotta Jurka vyznívají i ty nejtěžší závody planety vlastně jako velká pohoda a zábava. Minimálně do 90. míle. (http://mamavbehu.blogspot.cz/2013/03/be ... urkem.html) ...a z diskuse: "...prvoplanovost prosazovani veganstvi me "odradila" od cteni knizky... Asi to zkusim cist s vynechanim receptu a zdravych navodu.." "...filosofování o vhodnosti rostlinné stravy nepřijde jako "prvoplánové". Neztotožňuji se s ním, ale je pro mě zajímavé vidět, že i takhle to jde (včetně receptů - je imho chyba se na ně nepodívat). Dietologická příručka to ale není, Scotta bych bral jako inspiraci, ne jako zdroj informací." tady jsou aspoň dva vzorky: http://scottjurek.com/eatandrun/recipes/ |
Stránka 9 z 14 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |